Wat wil jij weten over hypnotherapie?

vragen over hypnotherapie

Wat valt onder hypnotherapie?

Een hypnotherapie sessie gaat bij elke cliënt anders. Hypnotherapie is een individuele therapie, afgestemd op de hulpvraag van de cliënt.

Er zijn veel verschillende methoden en technieken die onder hypnotherapie vallen, zoals regressie, sociaal panorama, visualisaties, opstellingen, werken met (emotie) delen of het analyseren van dromen.


Waar helpt hypnotherapie bij?

Met hypnotherapie kun je heel breed behandelen. Je kunt denken aan lichamelijke klachten zoals prikkelbare darm syndroom, SOLK-klachten of migraine of psychisch/emotionele klachten zoals onzekerheid, angsten, trauma of depressie. Ook is hypnotherapie heel waardevol bij zingevingsvragen en spirituele thema’s

Sommige hypnotherapeuten zijn vanuit hun eigen interesse of vaardigheden gespecialiseerd op een bepaald vlak, zoals bijvoorbeeld seksueel trauma, rij-angst, laag zelfbeeld, hechtingsproblematiek, reïncarnatietherapie, psychosomatische klachten.


Wat kost hypnotherapie?

Elke therapeut rekent zijn/haar eigen tarief, waardoor de tarieven nogal uiteen kunnen lopen van € 80,- tot € 400 per sessie. De kosten worden o.a. bepaald door de ervaring en opleiding van de therapeut, de duur van de sessies, de kwaliteit van de therapie of de inhoud van de sessies.


Wordt hypnotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Hypnotherapie zit bij de meeste zorgverzekeraars in het aanvullende pakket, omdat hypnotherapie zijn waarde ondertussen ruim bewezen heeft en heel effectief is bij allerlei problemen en thema’s.


Welke hypnotherapeut is goed?

Iedereen mag hypnotherapie gebruiken in zijn of haar praktijk, maar dat betekent ook dat niet elke therapeut dezelfde kwaliteit biedt. Waar je op kunt letten:

Is de hypnotherapeut aangesloten bij een beroepsvereniging? Het hebben van vergoedingen is niet altijd een richtlijn, want veel goede, gediplomeerde therapeuten werken los van zorgverzekeraars vanwege de steeds strenger wordende regels.

Welke hypnotherapie opleiding heeft de therapeut gehad? Je kunt je voorstellen dat een MBO-cursus van een drie maanden een andere basis biedt dan een HBO-opleiding van drie jaar.


Wat zegt je gevoel?

Ga kijken op websites bij verschillende therapeuten. Vergelijk. Ga niet altijd af op wie het dichtste bij jouw woonplaats zit, maar kies een hypnotherapeut waar je een goed gevoel bij hebt. En je kunt kijken of er een therapeut is die affiniteit heeft met jouw probleem of vraag.


Is hypnotherapie eng?

Nee, hypnotherapie is niet eng. Tenminste, dat vinden mensen die er al kennis mee gemaakt hebben. Het beeld dat over het algemeen nog heerst, is dat van de toneelhypnose of van de hypnotiseur die de controle over zijn cliënt heeft. De werkelijkheid is dat de moderne hypnotherapie een samenwerking is tussen cliënt en therapeut.

Er wordt tegenwoordig gesproken van ‘trance’, in plaats van ‘hypnose’, waarbij de cliënt altijd zelf de controle heeft. Trance is vergelijkbaar met de staat waarin je bent als je dagdroomt, even in gedachten verzonken bent of mediteert. Je bent in staat om antwoord te geven op vragen en je kunt op elk moment aangeven wat je wel en niet wilt. De therapeut dient jouw grenzen te respecteren.


Hoe gaat een hypnotherapie sessie?

Elke therapeut werkt anders, maar meestal vindt er eerst een gesprek plaats, waarin je aangeeft waar je aan wilt werken. De therapeut zal aangeven welke methoden hij/zij geschikt vindt op dat moment voor jouw hulpvraag en jullie bespreken het doel van de huidige sessie.

Een hypnotherapeut werkt met trance. In trance kun je het denken en het relativeren even naast je neer leggen en je meer focussen op je intuïtie en je gevoel. Boodschappen en inzichten vanuit je onbewuste brein zijn hierdoor makkelijker toegankelijk.

De therapeut helpt je, samen met je onbewuste, naar dat wat voor jou belangrijk is om antwoord te krijgen op de vragen die je hebt. Alles wat tijdens de sessie spontaan in je opkomt is goed en kan je leiden naar de inzichten die je nodig hebt.

Het is belangrijk om je niet te laten verleiden tot het analyseren en bagatelliseren van wat je ziet of voelt in trance. Er kunnen beelden, gevoelens, gedachten, woorden, symbolen, etc. opkomen die je verrassen of die je zelfs heel gek vindt, maar vertrouw er op dat dit niet zomaar opkomt.

Je helpt jezelf er het meeste mee als je je openstelt voor alles wat zich aandient. Na de opgedane inzichten kom je uit de trance en bespreek je met de therapeut hoe je beleving je geholpen heeft met de hulpvraag die je had en hoe je gevoel hier over veranderd is.


Wat is het verschil tussen hypnose en hypnotherapie?

Hypnose is de term die tegenwoordig nog wel wordt gebruikt als het gaat om entertainment. De toneelhypnose is daar een voorbeeld van. Wanneer hypnose gebruikt wordt om klachten, angsten of problemen op te lossen, is het hypnotherapie. Hypnotherapeuten zullen vaak spreken over trance, niet over hypnose.


Is hypnotherapie kwakzalverij?

Hypnotherapie is geen kwakzalverij. Ondertussen wordt hypnotherapie door bijna alle zorgverzekeraars in het aanvullende pakket opgenomen en wordt het ook steeds vaker ingezet binnen de reguliere geneeskunde. Hypnotherapie is zeer effectief o.a. bij het behandelen van angsten, emotionele hulpvragen en psychosomatische chronische pijn.


Is hypnose gevaarlijk?

Nee, hypnose is niet gevaarlijk. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt als therapie en wordt het dus ook hypnotherapie genoemd. Tijdens de sessie wordt er gesproken over ‘trance’ in plaats van ‘hypnose’.

Trance is een bekend fenomeen. Je bent al in trance als je even wegdroomt. Heb je wel eens per ongeluk je afslag gemist omdat je gedachten even afdwaalden? Zat je wel eens met je aandacht helemaal in een film? Heeft een muziekstuk je wel eens meegenomen naar een andere wereld? En wat dacht je van de heerlijke trance van verliefdheid? Zwijmel, zwijmel…


Hoe lang duurt een hypnotherapie sessie?

Een sessie duurt minimaal een uur. Soms anderhalf uur of twee uur, afhankelijk van de tijd die de therapeut ervoor neemt of als er meer tijd nodig is om je hulpvraag te behandelen. Soms worden er meerdere hulpvragen tegelijk behandeld of gaat de sessie dieper op vragen in, zoals bij een zielsregressie. Dan kan een sessie wel drie uur duren.


Verlies ik de controle bij hypnotherapie?

Kort antwoord: nee. Jij als cliënt hebt altijd de controle. Tijdens de sessie, in trance, ben je continue in contact met de therapeut. De therapeut stelt vragen en jij kunt antwoord geven. Je zult het gevoel hebben alsof je gewoon wakker bent.

Als je uit de trance komt, kun je merken dat je toch in een ander bewustzijn was, meer in contact met je gevoel en intuïtie. Er is nooit sprake van verlies van controle, dus je kunt met een gerust hart een hypnotherapie sessie ondergaan.


Is iedereen te hypnotiseren?

De meest voorkomende reden dat het niet lukt om mensen in trance te brengen, is vanwege weerstand en angst. Sommige mensen willen alles relativeren en rationaliseren en hebben weerstand om dit los te laten. In trance is het juist de bedoeling dat de ratio even opzij gezet wordt en er ruimte ontstaat voor het andere deel, het voelen. Als je echt hulp wilt door middel van hypnotherapie en je open staat voor alles wat er kan gebeuren, is bijna iedereen in staat om in trance te gaan.


Komen er trauma’s naar boven bij hypnotherapie?

Dat kan. Er kunnen herinneringen en emoties naar boven komen die te maken hebben met traumatische ervaringen. Je mag erop vertrouwen dat je onbewuste je laat ervaren wat jij op dat moment aankunt. De therapeut zal je op een rustige en veilige manier leiden naar helpende inzichten en antwoorden.


Werkt hypnotherapie alleen als je er in gelooft?

Om baat te hebben bij hypnotherapie is het wel handig als je open staat voor wat je kunt ervaren. Weerstand is nooit helpend en zal leiden tot een teleurstellende sessie. Je hoeft geen ervaring te hebben met hypnotherapie, meditatie of trance, maar je mag wel nieuwsgierig zijn naar wat de sessie je kan brengen.


Moet ik in reïncarnatie geloven om een hypnotherapie reïncarnatiesessie te ondergaan?

Nee, dat hoeft niet. Bij een reïncarnatiesessie kun je de ervaring zien als een glimp van een vorig leven, maar het kan ook zijn dat je onbewuste je bepaalde beelden laat zien als metafoor voor wat je nu in je huidige leven doormaakt.

Je kunt het vergelijken met de dromen die je ’s nachts kunt hebben. Dromen kunnen vaak intens en heftig zijn, maar hebben meestal een positieve boodschap, als je ze ontleedt in een hypnotherapie sessie. De onderdelen in je droom zijn een metafoor of zijn een symbool voor iets waar je aandacht aan mag besteden.

Dat geldt ook voor impressies uit een vorig leven. Er is iets wat aandacht nodig heeft zodat je in je huidige leven vrij kunt leven en helemaal jezelf kunt zijn.